> Diuen d’un Pujol Ferrussola

L’any 1998 diuen que el fill gran del president, Jordi Pujol Ferrussola, era al Barranc de la Cova, al Ripolles, amb el seu fill de nou anys, Jordi Pujol no sé què. Al darrer ràpel es van adonar que tenien un problema, duien una corda de quaranta metres i el desnivell era de gairebé trenta. (Per poder recuperar la corda en un ràpel aquest ha de medir, com a molt, la meitat; això vol dir que els en faltaven vint metres, vaja). L’ètica que generalment diria que impera a la muntanya, encara que potser la popularització l’està desvirtuant, és la d’esgotar totes les possibilitats que són al teu abast per sortir d’aquell embolic en el qual t’has enfangat abans de cridar auxili. A la muntanya acostumo a ser conservador, a mirar bé on em poso i a dur més material del què potser necessito. Tot i això he abandonat sense recança bagues, pitons i mallons; misèria comparada amb els aperturistes, res.

Jordi Pujol, el qual sembla que no era una persona amb gaire problemes econòmics, tenia la possibilitat d’assumir l’error, fixar la corda i fer el ràpel sense cap mena de perill per a ell ni el fill; car això comportava abandonar-la juntament amb un mosquetó, un cost que devia rondar les quinze mil pessetes. Potser hagués estat una bona lliçó per ser més previsor la propera vegada i un bon regal per qui vingués al darrera. Tant és, el fill de l’honorable va preferir trucar als bombers, operació que no devia baixar del mig milió si comptem que es va necessitar un helicòpter.

Hagués estat divertit que els bombers s’haguessin acostat al barranc, dos s’haguessin despenjat des de les altures i avaluat la situació. Davant la incredulitat del primogènit, me’ls imagino tornant-se a enlairar cridant adéu-siau i la propera no cal que ens truquis, gamarús. En aquest final meu, a banda d’una multa per mobilitzar inútilment una unitat de bombers i posar-ne la vida en perill, (en el seu moment el cos va denúnciar públicament la seva actitud irresponsable), algú recuperaria la corda abandonada i equiparia un pas compromés en algun pas de muntanya.