> inversions de bomber

Fa unes setmanes Ramon Espadaler feia un repàs als nous mitjans aeris que la Generalitat ha comprat per a l’extinció d’incendis, els bombers es manifestaven amb roba interior i casc, aquesta vegada feia calor i no devien preveure garrotades, aprofitaven per dir al Conseller d’interior que era un error. Són útils, fan servei, ajuden i són importants; els mitjans aèris són un avenç en l’extinció d’incendis a les societats modernes. Però… sempre aquell però que canvia el curs del discurs, que fa un cop d’efecte i després de l’ensabonada ve la clatellada.

No hi ha diners, ho sap tothom, encara que és mentida. N’hi ha, sempre n’hi ha, la pregunta és qui els té; com deia aquell tiet en un dinar de sant Esteve, (un que tinc jo i que em cau molt bé), aquest sistema és com el Monopoli, sempre hi ha els mateixos bitllets i està pensat perquè es vagin concentrant en unes poques mans. I alguns, pocs que en gestionen, sembla que els malgastin. Potser aquell tarannà desconfiat en certs poders i que mira als qui són a primera línia per escoltar què els fa falta. Com s’ho fan alguns càrrecs polítics per posar-se en contra els professionals del sector? Sempre m’ha fascinat que uns reclamin eines per tallar cotxes accidentats, camions nous quan els vells ja ho són massa, roba decent per entrar en un edifici en flames, reforços humans per les campanyes forestals o unes punyeteres claus angleses; i els altres comprin avions. Ningú no dubta que van bé, senzillament consideren que si el pressupost és escàs no és una inversió encertada.

Els bombers els paguem perquè estiguin a punt i sospirem perquè no hagin de treballar i s’avorreixin al parc mirant la tele, cuinant, jugant a bàsquet, llegint, fent manteniment de material i enviant whatsaps estirats a les lliteres. Quan surten és perquè algú té un problema i això, senzillament, no és agradable. Però si venen, joder, si han de venir, que com a mínim tinguin estris per treballar. Els he vist en acció amb una sabata i una espardenya, sort que només havien de clavar uns llistons per falcar una paret. Però com que lo seu, en general, és prou vocacional, doncs li posen ànima, pit i pebrots. Quina empresa diu que ha venut els avions? Això els ho pregunten a ells.