> Paraula de

 Diria que en els últims temps s’ha revaloritzat molt la seva persona a les xarxes socials; sovint se’l cita per opinar sobre la incomunicació i les noves tecnologies; el sionisme radical i l’estat d’Israel; el fet volàtil de la felicitat; l’acumulació de capital o el pacifisme com a pensament global. En una època on sembla que tots els mals de l’ànima i l’aparell digestiu es puguin resoldre amb una frase enginyosa que t’obre la ment i t’amplia les expectatives vitals, aquella reflexió que ha de marcar un punt d’inflexió en la teva vida, Einstein s’ha descobert com un referent de la filosofia barata. Frases de manual d’autoajuda per fascicles de la revista Lecturas. –Una cita plena de prejudicis pedants, ja ho sé-. El fet és que encara no he vist ningú que faci córre pels grups de whatsapp una foto d’Einstein amb la fòrmula E=mc². 

 

De fet, sospito que la meitat de les cites que la gent comparteix són falses, que algú les hi ha encolomades per revestir-les de legitimitat sense comptar que la majoria no tenim massa idea de qui era qui. Paraula d’Albert, ja t’ho pots creure, visionari dels mals terrenals. Signaria ara mateix que les cabòries marxessin llegint una veritat palmària de Buda, Aristòtil o Salvador Dalí. És clar que, per a cites, el diputat David Fernández de la CUP; aquest en té les butxaques plenes i ves a comprovar-les. Hi hauria d’haver una web contrastada, una font fiable i consultable de frases cèlebres de Marx (Karl i Groucho), Francesc d’Asís o Perich. Envejo, si més no, la capacitat de retenció que té el David; em pregunto si quan les llegeix se les anota i té llibretes senceres de sentències per anar plantant aquí i allà.

No ho he buscat, però ves a saber si no existeix una aplicació per mòbil on, per exemple, hi poses les paraules opressió, lluita i llibertat i et proposa: “Val més morir d’empeus que viure agenollat”. Aquesta l’he vista signada pel Che Guevara, Emiliano Zapata i Lluís Companys. Al final tant me fa de qui és perquè com deia aquell, més val creure-ho que anar-ho a veure.