> De banderes i símbols i peres punyetes

Fa uns mesos vaig estar més o menys atent a la posada en escena d’Arcadi Espada, Albert Boadella, Ana Nuño, Ivan Tubau, Fèlix de Azua, Teresa Gimenez Barbat, Francesc de Carreras i dos personatges més. Més o menys. El grup va ser l’impulsor mediàtic i ideològic, (els qui posen els diners no han volgut donar la cara), del partit de Ciutadans, el qual té tres diputats al Parlament (gràcies a la baixa participació en les últimes eleccions) i tretze regidors municipals (cinc o sis dels quals eren del PP fins la passada legislatura).

Quan van fundar-se com a partit no eren ni d’esquerres ni de dretes perquè superaven aquesta vella manera de fer política. Eren moderns i transgressors fins el punt de no definir-se en l’eix tradicional d’afiliació ideològica (en això deien exactament el mateix que el feixisme, per cert), i a més a més eren post nacionalistes. Diuen que el nacionalisme espanyol va morir amb Franco i que el català, el basc i el gallec amenacen la integritat d’Espanya i els drets dels seus ciutadans. El catalanisme, com a nacionalisme que malauradament va sobreviure el Franquisme, és una ideologia antiquada i basada en principis decimonònics; que falseja la història construint mites i llegendes que fan pudor de naftalina; que inventa drets col·lectius per trepitjar els individuals i que s’obsessiona en símbols tant anacrònics i estúpids com les banderes.

Del seu discurs se’n poden treure moltes conclusions que em deixen una mica desconcertat, però avui m’interessen les banderes. Afirmen que només els pensaments perversos, com el catalanisme, les eleva a símbols patriòtics inqüestionables. Ells, que han superat aquesta ideologia, ho troben ridícul i propi de temps passats. Els sembla tant patètic que han decidit, com a partit, promoure una campanya de delacions perquè la gent, la bona gent, pugui denunciar tots aquells ajuntaments que no fan onejar la bandera espanyola al balcó, als edificis oficials, als plens municipals, al despatx de l’alcalde, a la recepció i en tots els llocs que convingui.

Així doncs, hi ha una cosa que no entenc. Si les banderes són símbols estúpids on només s’hi aferren els nacionalistes per imposar falsos referents col·lectius… Com és que Ciutadans està disposat a gastar temps i diners per portar a judici, entre molts altres, l’alcalde d’un poble de menys de 400 habitants de la Selva perquè no penja la bandera espanyola per la festa major?