> Tots a la presó

Goizuetaru és un poble petit del nord de Navarra on l’aire salat que puja del cantàbric es perd entre els boscos vermells i construeix un clima estrany, molt difícil d’explicar. En aquest poble, Herri Batasuna va ser, durant molts anys, el partit més votat. Algunes vegades per majoria absoluta, d’altres relativa. Allí, els qui aposten per partits estatals en eleccions al parlament basc o madrileny són escassos i no arribarien, tots junts, a fer un regidor a les municipals. D’uns anys ençà però, el poble es fa difícil de governar. Primer es va prohibir Herri Batasuna, després de Batasuna, i l’any passat es va il·legalitzar la plataforma electoral local de l’esquerra abertzale perquè el vuitè es deia igual que un tiet seu que havia anat a la llista municipal d’HB a principis dels noranta. Com que no hi va haver temps per recórrer la sentència, malgrat van treure el seixanta per cent dels vots, legalment no compten i oficialment no existeixen. Són terroristes, ho sap tothom.

Independentment de com acaba la gestió municipal, (governar un poble on la gran majoria opta, en eleccions de vot secret, per un partit prohibit ha de ser molt difícil), des dels partits polítics i mitjans de comunicació d’àmbit espanyol es considera que amb aquesta mesura s’ha evitat que ETA controli Goizuetaru. Les marques electorals basques, si es pot demostrar que algun dels seus integrants han tingut o tenen alguna vinculació amb un partit o plataforma política il·legalitzada, es consideren ETA. I és diu així de clar i a ningú li sorprèn. Per tant, la democràcia espanyola, que no la dels ciutadans bascos, ha triomfat perquè ha evitat, i això s’explica d’aquesta manera, que els terroristes entrin a un altre ajuntament. (Ens estalviarem la imatge que et proposen amb aquests titulars: uns encaputxats amb xapel·la presidint els plens municipals).

Ara bé, en tot plegat, hi ha una cosa que no entenc. Si la plataforma electoral de Goizuetaru no pot presentar-se a les eleccions perquè són ETA, per què no detenen tots i totes els qui han format part de les llistes de l’esquerra abertzale al poble des de les primeres eleccions dels vuitanta? Si els integrants de la llista municipalista són terroristes, perquè no se’ls deté, jutja i condemna a X anys de presó com es fa amb els membres o col·laboradors dels que literalment posen bombes en nom d’ETA? Com és que l’Estat espanyol no envia tanquetes de l’exèrcit i autobusos especials, encercla tot el poble i busca i deté, un a una, les desenes de veïns que tenen fitxats? Per què no fan això a tots i cadascun dels pobles bascos?

Per cert, Goizetaru és un nom fals, no sigui que algú, enlloc d’entendre la meva ironia, em prengui la paraula.